Kategorier

  hei@eurotents.no   +47 67 06 70 40
  Support

Vedlikehold og stell av telt

VEDLIKEHOLD

Et godt utgangspunkt for at produktet skal vare så lenge som mulig er riktig montering, men det følger også et ansvar for riktig vedlikehold av produktet etter at montering er gjort. Ved å legge inn noen timer vedlikehold i året så får man teltet til å vare den levetiden det er ment for.

TELTDUK

Vår anbefaling er at man rengjører teltduken jevnlig med en myk børste og rent, lunkent vann, og ved bruk av såpen Ren Fritid. Etter vask må bomullssømmer impregneres, da såpe fjerner impregneringen fra disse. Vi anbefaler flytende impregnering fra Fabsil, denne fås også som spray. Man bør unngå høytrykksvask og alt av kjemikalier, da teltduken fort tar mer skade av dette enn det er til nytte. Det samme gjelder vinduene.

TELTTAK

Telttaket er til motsetning laget av PVC og vi anbefaler at taket vaskes jevnlig med Ren Fritid, gjerne flere ganger årlig. Denne såpen gir en kombinasjon av vask og voks, som danner en polert hinne på duken samtidig som den er skånsom mot PVCen. For teltet Vivaldi PVC gjelder denne instruksjonen for alle deler av teltet som består av PVC.

VINDUENE

For alle telt så vil vindusplasten være det materialet som er mest ømfintlig for kjemikalier. Våre erfaringer viser at lunket vann tar de fleste tilsmusninger, og for de aller tøffeste flekkene anbefaler vi å bruke produktet Delta ECP. Det er ikke anbefalt å bruke mikrofiber-kluter på vinduene.

SMØRING

Avhengig av bruk vil glidelåser over tid gå tregere, dersom dette skjer kan det være lurt å smøre de med en silikonbasert smøring beregnet for glidelåser.

IMPREGNERING

For telt med bomullstråd må sømmer impregneres flere ganger årlig. Dette er for å bevare kvaliteten i tråden, da bomull over tid vil forringes av UV-stråling. Vi anbefaler Fabsil impregnering som er spesielt utviklet for bruk på telt og kraftige duker. For telt med Tenara- tråd krever ikke sømmene vedlikehold, annet enn godt renhold.

13_VS6_R.jpg

UNNGÅ

Bruk ikke sprayflasker som hårspray, insektsspray osv. i teltet. Røyking gjør av vevens behandling blir fortere nedbrutt.

KONDENSERING

For et best mulig balansert inneklima i forhold til fuktighet bør luftelukene stå åpne til enhver tid, også gjennom vinteren. Stoffprodukter som møbler og tepper bør dekkes til under vinterlagring.

ANDRE FAKTORER

Helårstelt som er montert i nærheten av skog eller sjø vil være mer utsatt enn andre. Vinden vil trekke med seg saltholdig fuktighet som vil avleire salt på teltduken. Siden saltet binder fuktigheten fra luften, så vil denne prosessen starte nedbrytningen av impregneringen i alle teltduker. Andre faktorer som pollen og avfall etter fugler og innsekter som blir sittende på teltduken vil også bidra med nedbrytningen av teltveven. Jevnlig rengjøring er derfor viktig for å beholde kvaliteten i teltduken.

TIPS VED NYMONTERT TELT

Her er noen tips som kan gjøre det litt enklere dersom du har et nymontert Vivaldi helårstelt.

VINDUSPLAST

I nye telt vil det nesten alltid forekomme rynker eller bretter på vindusplasten ved førstegangs montering. Grunnen til dette er miljøkravene som stilles for produksjonen, slik at tidligere materialer med bløtgjøringsmidler nå er forbudt, og erstatningsmaterialer endrer strukturen i plasten noe slik at den blir noe mer sensitiv for temperatur. Gi dette litt tid så vil vindus plast strekke/rette seg.

TELTDUK

Ved montering av et nytt helårstelt vil det ta litt tid før teltduken strekker seg. Alle nye helårstelt bør derfor stå oppstrammet i en periode etter montering, der dører og vindusklaffer bør være lukket så ofte som mulig. Hvor lenge kommer an på temperatur, ved varmere vær vil dette ta kortere tid. Dersom dører fjernes med en gang teltet er montert vil ikke teltveven få muligheten til å strekke seg, og man vil oppleve at det vil være vanskelig å lukke glidelåser når man setter tilbake dører igjen.

SLUSEKAPPE

Slusekappen limes med en kraftig dobbeltsidig teip på både vogntak og telttak under montering. Denne kan løsne på bakgrunn av bevegelse av platting, telt og vogn, under vær, vind, teleløsning eller bevegelse i vogn. Dersom man oppdager at slusekappen har løsnet, må denne teipes fast for å unngå lekkasje mellom vogn og telt. Vi leverer en kvalitetsteip fra 3M som anbefales å brukes til dette formålet. Det gis ingen garanti mot at tapen på slusekappen kan løsne fra campingvognens tak, da den kan slippe på grunn av vind, vær og bevegelse i vogn og/eller platting, hvorpå kjøper må feste den igjen dersom den har løsnet. Slusekappen bør derfor kontrolleres regelmessig gjennom året.